Zdravstveno vaspitanje u školama


Ministarstvo zdravlja pokrenulo je inicijativu da se zdravstveno vaspitanje uvede u škole kako bi se mladi edukovali o zdravim stilovima života i sačuvali zdravlje. Kako se deca ne bi opterećivala novim predmetima, ideja je da zdravstvena znanja stiču u okviru časova fizičkog vaspitanja. Ove novine je za „Politiku” najavio dr Simo Vuković, državni sekretar za zdravstvo, objašnjavajući da se duže govori o uvođenju zdravstvenog vaspitanja u škole i da su razlog za to nepravilna ishrana, nedovoljne informacije o reproduktivnom zdravlju, deformacije koje imaju mladi u razvoju.

– Alarmantna je situacija sa bolestima zavisnosti, kao i zastupljenosti alkoholnih i psihoaktivnih supstancama u đačkim redovima. Zdravstveno vaspitanje pružilo bi školskoj i predškolskoj omladini jedan od najdelotvornijih preventivnih mehanizama. Ove godine ćemo podržati pilot projekat zdravstvenog vaspitanja. Naša inicijativa za uvođenje zdravstvenog vaspitanja je upućena Nacionalnom prosvetnom savetu i očekujemo da će on pitanje zdravstvenog vaspitanja razmotriti što pre – istakao je dr Vuković.

Najranije, ovaj predmet bi mogao da se uvede u školskoj 2014. i 2015. godini, ali bi najpre trebalo da dođe do izmena nastavnog programa, što je komplikovan proces, kao i analize Zavoda za unapređenje školstva. Preporuka je da to ne treba da bude samostalni predmet, već da bi moglo da funkcioniše u okviru nastave fizičkog vaspitanja.

– Trebalo bi da se razradi adekvatna terminologija i da predavači ne budu oni koji su udaljeni od školske omladine. Pilot projekat bi mogao da bude uveden u nekoj od škola i na osnovu toga ćemo videti kako će biti prihvaćen. Dobro je da postoji vršnjačka edukacija kroz rad volontera, ali da se uključe i zdravstveni radnici koji bi učestvovali u nastavi. Nije lako uvoditi promene. Uloga medija je u tome veoma važna. Na primer, emisija novinarke Jelene Petrović sa televizije Studio B bila je jedan od pokretača inicijative za uvođenje zdravstvenog vaspitanja – naglasio je dr Vuković.

U planu skrining na dijabetes, srčana oboljenja i depresiju

Nacionalni program skrininga, koji je već krenuo u nekim domovima zdravlja, veoma je složena akcija, kaže dr Simo Vuković, koja uključuje zdravstvene institucije, lokalne samouprave, privredne subjekte... Dr Vuković ističe da će se skrining na rak dojke, grlića materice i debelog creva najpre raditi u onim ustanovama koje zadovoljavaju kriterijume, a ideja je da se u 2013. godini najveći broj ljudi u Srbiji pregleda.

– Cilj vlade i našeg ministarstva je da se smanji smrtnost od raka. Jedan od uzoraka negativnog prirodnog priraštaja nije samo nerađanje dece, već i visoka smrtnost. Imamo ideju da u 25 centara uvedemo skrining na dijabetes tipa dva, a u fazi pripreme je uvođenje skrininga na kardiovaskularna oboljenja. Na inicijativu ministarke zdravlja počele su pripreme na uvođenju skrininga i ranog otkrivanja depresije, koja je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja – najavio je dr Vuković.

Podizanje zdravstvene kulture

Jelena Petrović, voditeljka i urednica emisije „Beograd zdrav grad” na televiziji Studio B, koja se godinama zalaže za uvođenje zdravstvenog vaspitanja u osnovne škole, kaže da svaka osoba koja se bavi nekim javnim poslom želi da ostavi nešto prepoznatljivo i upotrebljivo u svakodnevnom životu.

– Tako je i sa zdravstvenim vaspitanjem koje je neizmerno potrebno, u cilju je zdravstvene prosvećenosti i podizanja zdravstvene kulture građana. Ta moja profesionalna i ljudska misija dobija, konačno, svoje prave obrise i zahvaljujem Ministarstvu zdravlja, stručnoj i opštoj javnosti, a posebno kolegama iz „Politike”, što su prepoznaliono što je za opšte dobro. To je ujedno i moja zaostavština budućim kolegama, da shvate koliko je novinarstvo važno u kreiranju javnog mnjenja u cilju društvenih, ali i mentalnih reformi – naglasila je Petrovićeva.

O inicijativi

– Predmet bi mogao da bude uveden u školskoj 2014. i 2015. godini

– Inicijativa za uvođenje zdravstvenog vaspitanja je upućena Nacionalnom prosvetnom savetu

– Predavači ne bi trebalo da budu oni koji su udaljeni od školske omladine