Akcije države prodalo 2,5 miliona građana


Razočaranje građana činjenicom da od besplatnih akcija nisu zaradili toliko pominjanih 1.000 evra nije uticale na to da se neko od 4,8 miliona građana tih akcija i odrekne. Neki ih prodaju, a neki, verujući savetima ekonomista, deonice državnih firmi koje su u ponudi čuvaju radujući se svakom skoku njihove vrednosti na berzi.

Kod akcija “besplatno” ne znači i da je roba loša, a najbolji dokaz za to je taj što je NIS zvezda Beogradske berze čijim se hartijama najviše trguje. Ipak, od 4,8 miliona građana koji su ih dobili, iz igre je izašlo više od polovine njih.

- Kad skoči berza, građani malo više kupuju, ali ipak nisu mnogo investirali u akcije NIS-a. Do kraja septembra 2012. oko 2,5 miliona ljudi je prodalo svoje akcije - kaže za “Blic” Nenad Gujaničić, broker “Sinteza investa”. Iako je cena hartije Aerodroma nešto niža od početne, sada je stabilna na oko 520 dinara.

- I to se pokazalo kao dobra investicija, ali ni ove akcije građani ne kupuju - navodi Gujaničić.

Država je dosad najavila podelu besplatnih akcija za šest firmi, ali građani trenutno mogu da prodaju samo hartije NIS-a i Aerodroma „Nikola Tesla“, koje ukupno vrede oko 4.500 dinara. Kad Vlada odluči da na berzi listira i svog asa iz rukava - Telekom Srbija, mogli bi da računaju na još oko 70 evra. Na čekanju je i podela deonica iz Akcionarskog fonda, od čega može da se očekuje 35 evra, dok akcije EPS-a i „Jata“ još nisu podeljene.

Građanima su prošle godine upisane i besplatne akcije Telekoma, ali se na trgovanje deonicama ove firme čeka zeleno svetlo Vlade kako bi se ta firma listirala na berzi. Upisano im je i sedam deonica Akcionarskog fonda vrednih 3.850 dinara, ali je i trgovanje tim hartijama trenutno nemoguće.

- Propisi ne dozvoljavaju trgovanje na berzi deonicama Fonda. Zato smo pripremili izmene pojedinih odredaba Zakona o besplatnim akcijama, ali videćemo kad će doći na red u Vladi - podsećaju za “Blic” u Agenciji za privatizaciju.

Istraga o zloupotrebama u “Galenici” kao i raspisani tender neće, kažu nadležni, uticati na ranije planiranu podelu akcija ove farmaceutske kuće.

- Plan Ministarstva finansija i privrede je da se besplatne akcije „Galenike“ podele pre konačne prodaje ove kompanije - kaže za “Blic” Aleksandar Ljubić, državni sekretar u ovom ministarstvu.

- Do kraja februara biće okončan proces usaglašavanja akata ove firme sa novim Zakonom o privrednim društvima, a što je neophodno da bi se ovaj posao završio.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, smatra da bi građani ipak najviše mogli da se okoriste od akcija EPS-a, jer je to naše najvrednije preduzeće.

- EPS sigurno vredi nekoliko milijardi evra, a cifra je rastegljiva, jer za svako povećanje cene struje, raste i prodajna cena EPS-a za 350.000 evra - kaže Savić.

I laiku je jasno da država oteže da na berzi listira svoje zlatne koke - EPS i Telekom. Savić smatra da će EPS biti “poslednja linija odbrane” i da će građani te akcije verovatno najkasnije dobiti. Izlazak Telekoma na berzu, prema našem sagovorniku, koče bar dva razloga.

- Prvo, berza bi najbolje odredila vrednost te kompanije, a to bi zbog krize moglo biti manje nego što država očekuje. Drugo, neki investitor bi tako mogao da otkupi svih 15 odsto akcija, što je veliki udeo za takvu kompaniju - zaključuje prof. Savić.

Grafika: Blic