Neformalno obrazovanje i mladi

Tribina u Kovinu


Tribina „(Ne)formalno obrazovanje“ održana je u organizaciji Građanske mreže 20. aprila u prostorijama Crvenog krsta Kovin u okviru projekta „Moguća Srbija“ koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji. Na tribini su govorili Milan Lupšić, predsednik kluba mladih Crvenog krsta Kovin i Ivana Budimlić u ime Građanske mreže.

Tribina je obuhvatile teme: formalno i neformalno obrazovanje, youthpass i europass – mogućnost međunarodnog registrovanja i priznavanja neformalnog i formalnog obrazovanja stečenog u Srbiji, razvoj aktivizma mladih u našoj državi, pokrajini i u opštini Kovin. Posebna pažnja je usmerena na organizacije koje pružaju neformalno obrazovanje mladih i dostupne su u Kovinu, omladinske razmene i pozitivni primeri unutar njih, volonterski programi i posebni programi za mlade, volonterske akcije i najavu predstojećih događaja koji uključuje volonterizam i neformalno obrazovanje mladih.

Prisustvovali su stanovnici opštine različitih starosnih struktura, kojima su uspešno prezentovani primeri dobre prakse i kreativnosti mladih. Tema je prihvaćena izuzetno dobro što se videlo i aktivnim uključivanjem svih prisutnih u diskusiju.

Ivana Budimlić poseban akcenat stavila je na tok programa „Moguća Srbija“ i aktivnosti Građanske mreže unutar iste kroz kreativan način pristupačan mladima.

Milan Lupšić, predsednik kluba mladih Crvenog krsta Kovin ali i uspešan menadžer brojnih projekata u oblasti aktivizma mladih, naglasio je potrebu omladinskog aktivizma i neformalnog obrazovanja mladih koji pored ličnih koristi daju i mogućnost napretka sredine u kojoj se dešavanja sprovode. Detaljna i jasna prezentacija doprinela je povećanju zainteresovanosti prisutnih mladih za slične aktivnosti koje predstoje. Tribinu su medijski podržali „Kovin ekspres“ i „Bus“ radio.