„Moguća Srbija – Mobiliši Zemlju“

Ekološki performans u Subotici


Povodom 22. aprila, Dana planete Zemlje, Udruženje TERRA’S je u petak, 20. aprila, u centru Subotice organizovalo ekološki performans, koji se realizuje u okviru projekta Evropskog pokreta u Srbiji pod nazivom „Moguća Srbija“. Uz prigodan muzički program uživo, volonteri Regionalnog Arhus centra su delili informativno-promotivne materijale i animirali građane da se uključe u proces predlaganja mogućih rešenja za održivi razvoj Srbije, što je jedan od ciljeva projekta, dok se sa druge strane pozivaju političari na odgovornost zarad poboljšanja kvaliteta življenja.

„Ovogodišnji slogan da se ’Mobiliše Zemlja’, uklapa se u nastojanje da se preko projekta mobilišu stručnjaci koji su dali presek stanja i prioritetne aktivnosti delovanja u sedam oblasti, među kojima je i zaštita životne sredine, što je objavljeno u celosti na internet strani mogucasrbija.rs“, saopštila je Snježana Mitrović iz Udruženja TERRA’S.

„Pohvalili su usvajanje tzv. zelenih zakona i podzakonskih akata od 2009. godine, ali je problem njihova primena u praksi. Stoga su predložili niz prioriteta među kojima su: jačanje kapaciteta organa vlasti od lokalnog do državnog nivoa, gde bi trebalo da se zapošljavaju stručni, a ne partijski podobni ljudi; zatim, obavezno jačanje civilnog i uključivanje poslovnog sektora u rešavanje ekoloških problema, te neophodnost redefinisanja uloge fondova za zaštitu životne sredine“, dodala je Snježana Mitrović.

Subotički eksperti iz različitih oblasti su sugerisali na donosioce odluka da razmotre mogućnosti koje pružaju eko-inovacije u održivom razvoju. Predložili su da se u Subotici uradi energetski bilans, zatim plan za obnovljive izvore energije (toplotne pumpe, solarni paneli, biogas i sl), te da shvate da je organska poljoprivreda stvarno razvojna šansa Srbije.

Subotičani su tokom performansa ubacivali u „zelenu kutiju“ svoje ideje i predloge, ali imaju mogućnost da to urade do 13. maja na konkursu „Moguća rešenja za moguću Srbiju“.