Dve trećine električne energije iz lignita

Kontakt program na TV GEM iz Lazarevca


Televizija GEM iz Lazarevca je 17. aprila u udarnom večernjem terminu u emisiji “Naš gost” emitovala razgovor o aktuelnim pitanjima razvoja rudarstva, energetike i zaštite životne sredine u Srbiji, s posebnim akcentom na evropske integracije u ovim oblastima. Gosti su bili sa prof. dr Dragoljub Todić, ekspert za životnu sredinu i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku i rudarstvo, učesnici projekta “Moguća Srbija” Evropskog pokreta u Srbiji.

Na pitanje voditelja šta je smisao projekta „Moguća Srbija“ Aleksandar Kovačević je detaljno obrazložio ciljeve ovog edukativno-informativnog projekta koji treba da doprinese otvaranju novih vidika i ideja u oblasti uređenosti Srbije na putu ka EU. Obojica sagovornika su istakla da su u oblasti rudarstva, energetike i zaštite životne sredine učinjeni značajni napori ka normativnom usavršavanju i usklađivanju sa standardima EU, ali da još uvek postoje značajni poslovi koje bi trebalo uraditi.

U emisiji je posebno bilo reči o značaju Kolubarskog ugljenog basena za energetski sistem Srbije, uz ocenu da je nedopustivo da se dve trećine električne energije proizvodi iz termoelektrana na bazi uglja.

Emisija je trajala oko 40 minuta i za to vreme su gosti odgovorili na oko desetak pitanja novinara. Snimak emisije se može videti na sajtu TV GEM na linku http://vimeo.com/40578457 (TV GEM se može gledati u 12 gradova Srbije sa oko 520.000 gledalaca).

Na kraju emisije „Naš gost“ pozvani su gledaoci da učestvuju sa svojim idejama na portalu www.mogucasrbija.rs.