Mogućnosti ekonomskog razvoja gradova i opština

Tribina u Kraljevu


 

Evropski pokret u Srbiji – Kraljevo je, u okviru projekta “Moguća Srbija”, 19. aprila u Konferencijskoj sali Hotela Turist u Kraljevu, organizovao tribinu na temu ''Mogućnosti ekonomskog razvoja gradova i opština u Srbiji''. Gost tribine je bio dr Aleksandar Đorđević, koordinator Ekonomsko-poslovnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, kao i predstavnici lokalnih odbora političkih partija – Ljubiša Simović, ispred Demokratske stranke, Milun Jovanović, ispred Socijalističke partije Srbije i Đorđe Pavlović, ispred Srpske napredne stranke. Na tribinu su se u značajnom broju (74) odazvali kraljevački privrednici, predstavnici civilnog sektora i zainteresovani građani.

U uvodnom delu tribine Mirjana Prodanović, generalni sekretar EPuS – Kraljevo predstavila je koncept projekta ‘’Moguća Srbija’’ uz poziv svim zainteresovanim građanima da se aktivno uključe, posete sajt mogućasrbija.rs i predlože svoju viziju održivog modela ekonomskog razvoja Srbije. U uvodnom delu je ukazano na potrebu da današnji gosti, učesnici tribine iznesu nadležnosti lokalnog i nacionalnog nivoa u oblasti ekonomskog razvoja opština i gradova i potrebe jake sinergije između ova dva nivoa vlasti kako bi se unapredio lokalni razvoj.

Nakon predstavljanja projekta, najpre je reč dobio sadašnji gradonačelnik Ljubiša Simović, koji je kratko predstavio problem kraljevačke ekonomije, koja se uglavnom oslanja na sektor malih i srednjih preduzeća. Grad Kraljevo odlikuje visoka stopa nezaposlenosti (23%) koja usledila nakon neuspelih privatizacijavelikih industrijskih giganta, nizak životni standard i opšte nezadovoljstvo građana. Na osnovu ispitivanja privrednika uočeno je da su njihovi najveći problem nedostatak finansijskih sredstava, neefikasna gradska administracija i nedovoljna komunikacija sa predstavnicima lokalnih vlasti. Gradonačelnik Kraljeva je izneo mere koje je grad i pored velikih problema koje je izazvao zemljotres, u prethodnom periodu sprovodio u cilju unapređenja poslovne klime. Budžetom grada formirani su fondovi za razvoj poljoprivrede i podršku rada privrede, razvijala se potrebna infrastruktura, pokrenuti su projekti u cilju unapređenja rada gradske administracije. Gradonačelnik je izneo nadležnosti opština i gradova u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja.

Nakon gradonačelnika Kraljeva, reč je uzeo dr Aleksandar Đorđević, koji je ukazao na mere koje država mora u narednom periodu da preduzme kako bi doprinela ekonomskom razvoju zemlje i obezbedila priliv investicija. Kroz svoje izlaganje ukazao na ekonomske pokazatelje na nacionalnom i lokalnom nivou, koji ukazuju da će naredna vlast morati da povuče niz nepopularnih mera kako bi doprinela ekonomskom razvoju.

Nakon toga svoja uvodna izlaganja su predstavili i Milun Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za socijalna pitanja (SPS) i Đorđe Pavlović, diplomirani ekonomista (SNS). U svojim izlaganjima, sa svojih tački gledišta,su se osvrnuli na mere koje grad može da preduzme kako bi se unapredio ekonomski razvoj i obezbedio razvoj domaćih i priliv direktnih stranih investicija.

U diskusiju su se uključili prvenstveno privrednici grada Kraljeva, koji su pored svojih problema izneli i predloge za bolju saradnju lokalne samouprave i privrednika, kako bimere koje sprovodi lokalna vlast zaista bile u službi lokalne privrede.

Video sa tribine moguće je pogledati ovde:

http://www.katv.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=600:ekonomski-razvoj-gradova-i-optina&catid=53:tv-prilozi-u-aprilu&Itemid=18