Razvoj i unapređenje položaja žena na selu

Tribina u Bavaništu


 

Tribina pod nazivom "Žene na selu" održana je 19. aprila u prostorijama Mesne zajednice Bavanište, najvećeg sela u opštini Kovin. Razgovor o ženama u poljoprivrednim domaćinstvima, njihovom pravnom statusu, u tom smislu njihovoj sigurnosti i izvesnost bolje sutrašnjosti, o imovini domaćinstva i imovinskoj sigurnosti žena na selu, organizovala je Građanska mreža, uz medijsku podršku predstavnika lokalnih novina "Kovin Ekspres" i radijske stanice "Radio Bus". Aktivnost je sprovedena u okviru šireg projekta "Moguća Srbija" koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji. Na tribini su govorili prof. dr Ksenija Petovar, stručnjak za urbanu i ruralnu sociologiju i mr Divna Marić, ispred Savetodavne poljoprivredne službe AP Vojvodine. Moderatorka tribine bila je Ivana Budimlić, aktivistkinja Građanske mreže.

U prisustvu meštanki sela Bavanište i volontera Građanske mreže gošće su, uvažavajući strukturu prisutnih, kroz razgovor nastojale da podstaknu i mlade i starije da ozbiljno razmisle o svom položaju, kako ga mogu poboljšati i u tom cilju kojim putem ići, a što je najbitnije kojim sredstvima to postići.

Dr Petovar je naglasak postavila na pitanja socijalne nesigurnosti i neizvesnosti žena u ruralnim oblastima usled ekonomske zavisnosti kojoj je izložena žena na selu. Ona je objasnila i bitnu ulogu ugovora o doživotnom izdržavanju. Ovo pitanje je izazvalo posebno interesovanje prisutnih meštanki koje su se aktivno uključile u diskusiju i dale potvrdan odgovor na konstataciju dr Petovar o nezavidnom položaju i stalnoj borbi žena u seoskom domaćinstvu.

Mr Divna Marić, savetnica u oblasti zaštite bilja, kao primer jedne uspešne žene u oblasti poljoprivrede, dala je osvrt na lokalne mogućnosti. Prepoznata u kovinskoj sredini kao stručnjak koji zagovara udruživanje u male proizvodne poljoprivredne pogone, navela je primer udruženje žena „Banat“ iz Kovina, koje se bavi proizvodnjom poljoprivrednih dobara i objasnila je postupak i uslove za organizovanje takvog jednog udruženja. Navodila je primere iz života i situacijama koje su česte u našem okruženju, o zapostavljenosti sela i poljoprivrede i edukacije, kako mladih tako i iskusnih poljoprivrednika navodeći tri bitne stavke u bavljenju ovim poslom: kvalitet, kvantitet i kontinuitet u proizvodnji.

Pokazana zainteresovanost meštanki sela Bavanište za izloženu temu, pokazuje njenu aktuelnost i važnost za preduzimanje daljih koraka na polju unapređenja i razvoja položaja žena na selu.