Gradsko antikorupcijsko telo, problem ili potreba

Javna rasprava u Nišu


Javnu raspravu pod nazivom “Postojanje antikorupcijskog tela u Nišu – problem ili potreba” organizovala je, u okviru projekta “Moguća Srbija“, Protecta u sredu 18. aprila u Media Centru u Nišu. Gosti javne rasprave su bili Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, Ana Jerosimić, savetnica u Odseku za sprovođenje Strategije i propisa Agencije za borbu protiv korupcije i Pavle Dimitrijević, izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

„U Skupštini grada je pre više od godinu dana jednoglasno usvojen Lokalni akcioni plan za borbu protiv korupcije, ali je ostalo nepoznato da li će biti formiran LAF – lokalni antikorupcijski forum, koji bi sprovodio ovaj akcioni plan“, rekao je na otvaranju javne rasprave predsednik OCD Protecta Milan Stefanović.

Problem je nastao na relaciji predlagača i grada zbog neslaganja oko načina formiranja i rada ovog nezavisnog tela koje, po mišljenju organizatora rasprave, višestruko može da doprinese borbi protiv korupcije u Gradu. U međuvremenu je raspisan konkurs za izbor članova LAF-a, ali u njemu nisu precizirani kriterijumi po kojima bi se birali članovi, niti drugi neophodni podaci vezani za nezavisnu komisiju za izbor, za broj članova LAF-a ili zastupljenost organizacija civilnog društva, zbog čega je ova javna rasprava i bila organizovana.

Pavle Dimitrijević je ustvrdio „da uopšte nije sporan Lokalni plan za borbu protiv korupcije koji je usvojen u niškoj Skupštini, kao i u drugim lokalnim samoupravama, ali bi sada trebalo doći do načina na koji se mogu mere iz plana sprovoditi“. Naglasio je da je stav inicijatora celog procesa da bi ljudi koji su radili na izradi lokalnog antikorupcijskog plana trebalo da imaju najviše prava da nastave sa njegovom realizacijom. „Sada bi trebalo da odgonetnemo zbog čega smo došli u situaciju da je faktički onemogućen rad antikorupcijskog foruma i samim tim je i realizacija plana pod velikim znakom pitanja“, zaključio je Dimitrijević.

Gost skupa, Vladimir Goati, rekao je da je „država od 2000. godine pokušava mnogo da uradi na suzbijanju korupcije, da je u tu svrhu napravljen čitav normativni lanac zakona koji povećava rizik onih koji korumpiraju, kao i onih koji su korumpirani, ali da očito ne postoji dovoljno volje, pre svega političke, da se odlučno sprovodi zakonska regulativa“.

Raspravi je prisustvovalo oko 30 učesnika, predstavnika medija, organizacija civilnog društva, institucija, sindikata, političkih stranaka, a predstavljeno je i mini istraživanje koje je sprovedeno među 260 građana Niša o prisutnosti korupcije i značaju postojanja nezavisnog antikorupcijskog tela u Nišu.

Sa rezultatima istraživanja moguće je upoznati se ovde:

http://www.protecta.org.rs/public_docs/Istrazivanje-o-korupciji.pdf .

Nis3 Nis4 Nis5 Nis6 Nis7