Eko inovacije za održivi razvoj

Tribina u Subotici


Na Otvorenom univerzitetu u prostorijama Regionalnog Arhus centra Subotica, u utorak 3. aprila, održana je javna diskusija na temu:“Ekološke inovacije kao jedna od razvojnih šansi Srbije (Subotice)“. Skup je organizovalo Udruženje TERRA’S u okviru projekta Evropskog pokreta u Srbiji pod nazivom „Moguća Srbija“.

Diskusiju je otvorio sociolog, Ljubomir Đorđević, koji je istakao da projekat podrazumeva set aktivnosti sa osnovnim ciljem da edukuje, motiviše i uključi građane da se dođedo rešenja za održivi razvoj kroz sedam različitih oblasti: ekonomska i socijalna politika, spoljna politika i međunarodni odnosi, obrazovanje, ruralni i urbani razvoj, dobra uprava i borba protiv korupcije i oblast zaštite životne sredine i energetike. Napomenuo je i da je osnovni cilj projekta pozivanje političara na odgovornost u okviru navedenih oblasti i u skladu sa procesom evropske integracije Srbije, zarad poboljšanja standarda i kvaliteta života građana Srbije.

Prof. dr Dragoljub Todić je stavio naglasak na Strategiju Evropa 2020, mesto ekoloških inovacija u njoj i ciljeve za koje se Evropa zalaže. Od pet strateških ciljeva, dva se direktno odnose na temu koja je izučavana: istraživanje razvoja inovacija i klimatske promene.

U nastavku uvodnih izlaganja, prof. dr Boško Kovačević je izneo sumnju u postojanje prave ekološke politike i istakao tri stuba na kojima ona treba da počiva a to su, po njegovom mišljenju, vlasnici kapitala, politička vlast i građani.

Zvezdan Kalmar, iz Centra za ekologiju i održivi razvoj,govorio je o niskoj energetskoj efikasnosti u Srbiji i šansama za njeno povećanje. Predložio je da se u Subotici uradi energetski bilans, zatim plan za obnovljive izvore energije (toplotne pumpe, solarni paneli, biogas i slično), te formira centar za energetsku efikasnost koja će biti na usluzi građanima.

O negativnim posledicama konvencionalne proizvodnje hrane na zdravlje ljudi, ali i životnu sredinu, govorila je prof. dr Tereza Horvat Skenderović, koja je istakla prednosti organske poljoprivrede, te modela TERRA’S koji se može primeniti u svakoj lokalnoj zajednici.

Nakon uvodnih izlaganja, usledila je izuzetno kvalitetna diskusija koja je rezultirala zaključkom da se ovakva okupljanja nastave u cilju iznalaženja konkretnih rešenja preko eko-inovacija što utiče na utemeljivanje održivog razvoja, posebno u zaštiti životne sredine, ekonomskom razvoju, povećanju radnih mesta, ali i na druge načine.

Javna diskusija, Moguca Srbija 03.04.2012. Subotica Javna diskusija, Moguca Srbija 03.04.2012. Subotica Javna diskusija, Moguca Srbija 03.04.2012. Subotica Javna diskusija, Moguca Srbija 03.04.2012. Subotica Javna diskusija, Moguca Srbija 03.04.2012. Subotica Javna diskusija, Moguca Srbija 03.04.2012. Subotica