Mladi ne razmišljaju o sopstvenom biznisu

Debata o preduzetništvu u Novom Sadu


Najveći broj mladih u Vojvodini, oko 73 odsto, nema nameru da osniva sopstvene firme i ne razmišlja o tome da pokrene sopstveni biznis, upozorila je profesorka ekonomije Fuada Stanković na debati “Evropske šanse preduzetnika”, koju je 24. aprila u sklopu projekta “Moguća Srbija” organizovao Evropski pokret u Srbiji, lokalno veće Novi Sad.

"Treba analizirati zašto je tako, ali na prvi pogled se vidi da mladi iz svog okruženja primećuju da ne mogu da opstanu oni koji pokrenu svoj posao, ili veoma teško opstaju, i boje se”, rekla je Stanković i naglasila da kod preduzetnika mora da postoji želja za postignućem, želja da napravi nešto novo, “jer je bez toga on samo mala porodična firma, koja će uvek ostati mala i dovoljna samo za održavanje porodice”.

"Kada pogledate uspešne firme, vidite da iza njih stoje uvek oni koji su imali ambiciju i koji se nisu bojali", poručila je Stanković.

Ona je istakla da, osim posedovanja "klasičnih lepih osobina", preduzetnik mora da bude široko obrazovan, što, kako je rekla, podrazumeva istraživačku i matematičku kompetenciju, znanje jezika, poznavanje digitalne tehnologije i sposobnost stalnog učenja, ali i harizmu i jak karakter.

Prema rečima učesnika debate, dok su mala i srednja preduzeća jedan od stubova privrede u Evropskoj uniji, poražavajuća je činjenica da prema poslednjem istraživanju 70 odsto mladih i obrazovanih ljudi u Novom Sadu uopšte i ne razmišlja o osnivanju sopstvene firme. Sa Uneskove katedre za studije preduzetništva Novosadskog univerziteta napominju da su političari, iako deklarativno podstiču male domaće firme, malo toga učinili da stvore povoljan ambijent za njihovo osnivanje i razvoj.

U debati „Evropske šanse preduzetnika“ u Novom Sadu učestvovali su profesori i studenti UNESCO katedre za preduzetništvo, predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Novog Sada (KLER), VIP Fonda za privlačenje investicija u Vojvodini, Regionalne privredne komore Novi Sad, Razvojne agencije Alma-Mons, Regionalne razvojne agencije Bačka i predstavnici Evropskog parlamenta mladih-kancelarije Novi Sad. Debata je održana u Master centru Novosadskog sajma.