Godišnjica filma “Tužna Morava”

Tribina u Vranju


Evropski pokret u Srbiji i NVO Generator iz Vranja, održali su 23. aprila u Domu vojske Srbije u Vranju tribinu pod nazivom “Moguća Srbija”, a na temu Južne Morave. Kako je prošlo godinu dana od kada je srpska javnost prvi put mogla da vidi dokumentarni film “Tužna Morava”, koji se bavi zagađenjem ove reke, nakon čega je usledila akcija Ministarstva za zaštitu životne sredine na čišćenju njenog korita i obala, zainteresovani su bili u prilici da film pogledaju još jednom i debatuju na ovu temu. Tako je, između ostalog, bilo reči o mogućnostima koje nam reka Morava, onakva kakva je danas, nudi u mogućoj Srbiji.

Pored autora filma Srboljuba Pešića, govorili su i pomoćnik gradonačelnika za pitanja ekologije i poljoprivrede Srđan Vasiljević, većnica zadužena za zaštitu životne sredine Nela Cvetković i vođa izviđačkog pokreta “Zavičaj 1093” Jovan Kocevski.

Iz mnoštva zanimljivih ideja i sugestija koje su se mogle čuti u delu dela debate u koji su se uključili i prisutni građani, izdvaja se inicijativa izviđača koju su uputili Ministarstvu prosvete da se u školama uvede, kao što je to učinjeno u slučaju veroučitelja, nešto što bi se zvalo ekoučitelji ili “zeleni učitelj”. Po rečima Kocevskog, ta ideja je naišla na njihovo odobravanje i podršku i krenule su aktivnosti u tom smeru. Čulo se da Pešić sprema još filmova koji se tiču teme zagađenja životne sredine, a koje će javnost imati prilike uskoro da pogleda.

Link ka filmu “Tužna Morava”:

http://www.youtube.com/watch?v=DC1yy0c0uq4