Prevare na tržištu nekretnina

Gradjevinska inspekcija ne radi svoj posao

 

Opis problema

Dešava se da pri kupovini stanova kupac stana u izgradnji bude prevaren. Da bi uspeo da izadje na kraj i useli se treba da bude pravni ekspert i da ima veze na sve strane. Zašto, ako smo normalna država? Gradjevinska inspekcija ne radi svoj posao, verovatno što ih niko ozbiljno ne kontroliše, a kada bi postojao mehanizam javnog prismotra njihovog rada, verovatno bi situacija drugačije izgledala. Dokumenta koja investitor mora da obezbedi nije u obavezi nikome da pokazuje, pogotovo ako postoje i ugovori sa bankama koji se odnose na taj isti objekat. Kupci stanova se dovode u neprijatne situacije da treba da se parniče po sudovima za svaku sitnicu, jer su investitori bahati i ne ispunjavaju svoje obaveze ili su sakrili neke važne informacije.

Predlog rešenja

Treba uvesti mehanizam javnog praćenja gradjevinskih aktivnosti na svakom objektu koji je namenjen trgovini (stanovi i poslovni prostor), Pod javnim praćenjem podrazumevam centralni internet registar dozvola i rešenja, grafička i foto dokumentacija za svaki objekat, svi relevantni podaci koji kupcu, ali i kontrolnim službama mogu da omoguće lakše praćenje. Obaveza unosa podataka bi bila zakonski regulisana, a podatke bi obezbedjivale službe koje su inače zadužene da ih kreiraju, samo što bi više službi bilo povezano u zajedničku bazu podataka, a gradjanin bi na upit ( broj gradjevinske dozvole, na primer) dobijao sve podatke, koje bi mogao da pogleda, ali ne i da štampa. Foto dokumentaciju bi na primer morale da popunjavaju gradjevinski inspektori koji bi bili dužni da u pravilnim i kratkim vremenskim intervalima snimaju objekte sa relevantnih pozicija, pa se ne bi desilo da se podigne sprat koji ne postoji u projektu. Na ovaj način bi se pospešila prodaja legalno izgradjenih stanova, smanjila korupcija u opštinama i uredili gradovi. Ostavite komentar


Molimo vas unesite tražene informacije u sva navedena polja kako biste uspešno poslali komentar. Vaša email adresa neće biti objavljena ukoliko vaš komentar bude odobren od strane administartora. Komentari koji su uvredljivi ili u kojima je prisutan jezik mržnje neće biti odobreni.
Prevucite dugme na desno da biste omogućili slanje!
Otključaj


Komentari čitalaca