Ombudsman kao nestranačka ličnost

Zaštitnik građana i zamenici Zaštitnika građana ne mogu biti članovi političke partije

 

 Ustanova na koju se odnosi problem je ustanova Ombudsmana, odnosno Zaštitnika građana. Naime, prema Zakonu o zaštitniku građana donesenim 2005. godine, član 9. stav b), Zaštitnik građana i zamenici Zaštitnika građana ne mogu biti članovi političke partije. Međutim ovaj zakon ima jedan veliki propust. Naime, ovo pravilo važi od momenta stupanja na dužnost Zaštitnika građana, što znači da u toku procedure izbora u Narodnoj skupštini, odnosno kada Odbor za ustavna pitanja Republičkog Parlamenta predlaže lice za izbor Zaštitnika građana, to lice još uvek može biti član političke partije, čime izbor automatski ostaje podređen volji vladajuće većine. Time se vrši zloupotreba prethodnog stava zakona, u isključivo političke svrhe i otvara se prostor za korupciju i vršenje uticaja na Zaštitnika građana čime se narušava gore navedeni zakon, koji kaže da je Zaštitnik građana nezavistan i samostalan u svom radu. i niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje (član 2. stav 1) Zakona o zaštitniku građana).

Shodno gore opisanom problemu, Narodna skupština bi trebalo odmah posle majskih izbora i formiranja nove Vlade da usvoji izmenu zakona po kojom bi se Zakon o zaštitniku građana izmenio tako što bi se otklonila gore navedena anomalija. Zakon bi terbalo izmeniti tako da se navedeni član zakona (član 9. stav b) dopuni odredbom u kojoj bi se navelo da lice koje se bira na mesto Zaštitnika građana mora biti stranački neutralno u smislu da nikada nije pripadalo ni jednoj stranci. Na taj način bi se sporna odredba zakona izmenila, obezbedilo bi se da ličnost koja se bira na mesto Zaštitnika građana bude potpuno dorasla toj funkciji i shodno tome bi se otklonila svaka mogućnost za korupciju u okviru institucije Zaštitnika građana kao i mogućnost da se utiče na odluke Zaštitnika građana i njegov rad. Time bi se otklonio još jedan segment korupcije, i pokazala spremnost Narodne skupštine i Vlade da se bore za vladavinu prava i pravnu državu. Troškovi ove izmene ne bi bili preveliki, s obzirom da je posao narodnih poslanika da donosi zakone i shodno svom poslu su oni adekvatno plaćeni, pa bi ova izmena zakona bila samo deo posla za koji su poslanici plaćeni. Ostavite komentar


Molimo vas unesite tražene informacije u sva navedena polja kako biste uspešno poslali komentar. Vaša email adresa neće biti objavljena ukoliko vaš komentar bude odobren od strane administartora. Komentari koji su uvredljivi ili u kojima je prisutan jezik mržnje neće biti odobreni.
Prevucite dugme na desno da biste omogućili slanje!
Otključaj


Komentari čitalaca


BabaJaga

Sjajan je predlog, u potpunosti ga podrzavam.


Sladjana Komatina

Veoma dobar predlog. Ombudsman treba da bude u potpunosti nestranačka ličnost kako bi svoj posao obavljao na pravi način.


Danijela

U potpunosti se slazem sa autorom teksta. Smatram da bi navedenim predlogom institucija Zastitnika gradjana bila nezavisnija u obavljanju svojih delatnosti, pa bi se smanjila mogucnost zloupotreba i korupcije.


Ivana

Podržavam predlog, zaštitnik prava građana bi morao biti nestranačka ličnost kako bismo što je moguće više umanjili mogućnost uplitanja bilo kakvog stranačkog uticaja u pitanja ove vrste .


Biljana

Tekst je sjajan,svaka cast!


Jelena

Odlican predlog...


Nikola

Ne slažem se sa predlogom. Prethodni stranački angažman nije nužno povezan sa pristrasnim delovanjem.


Nemanja

Slazem se sa tekstom, predlog je odlican! Ovakva reforma nam je neophodna...


Jelena

Sjajno!Potpuno se slazem.


Gradjanin

Licno ne smatram da bi ovakva odredba zakona smanjila korupciju, jer ista ne putuje samo linijom lobija politickih stranaka ili opcija. Ideja da ombudsman treba da bude nestranacka licnost je svakako jedan od mehanizama sprecavanja uticaja na njegove odluke prilikom zastite gradjana, ali mi se cini suludim zabraniti nekome da stupi na tu funkciju samo zato sto je podrzao politicku opciju za koju je mozda u nekom periodu smatrao da ce doprineti boljitku zemlje i ostvarivanju vladavine prava. Svaka osoba ima pravo na politicku opciju. Mislim da bi se narusilo ovo pravo kreiranjem ovakvog zakona. Da ne bude nesporazuma, svakako se zalazem za to da bi trebalo da bude nestranacka licnost, ali ne i nuzno da nikada nije pripadao nijednoj partiji.


Ana

Odlicno zapazanje, slazem se sa autorom teksta


.

Potpuno se slazem sa autorom teksta!


Jelena

Pravi nacin da se na ovom polju smanje zloupotrebe, slazem se u potpunosti. Treba potisnuti vladavinu politickih stranaka i podsticati vladajuci politicki sistem nase drzave, a to je svakako demokratija. Sjajan tekst!


Ivana

Složila bih se sa autorom teksta, koji je, uzgred, sjajan, i mislim da ovaj predlog zaslužuje podršku.


Miroslav

Odlican predlog i u potpunosti ga podrzavam. Stvarno je besmisleno da neko na takvoj poziciji ima ikakvih dodira sa bilo kojom strankom.


MojeIme! :D

Da to ide u prilog vladajućoj većini, koja god ona bila to bi bilo rešeno još odavno, ili u startu. A što se tiče zakona i skupštine, pa dovoljno je reći da je zakonom zabranjeno ubijanje foke u njenom prirodnom okruženju (U SRBIJI EEEJ).


Sara Marinkovic

Svaka cast, upravo ovakva reforma nam je potrebna.


mg92

Jako dobro zapazanje, podrzavam u potpunosti ! :)


Bojan

Potpuno se slazem sa iznetim predlogom, samo sto najveci problem predstavlja spremnost nasih politickih elita da ovakav predlog sprovedu u delo. Kada ovako nesto bude sprovedeno to ce biti pravi znak da nasa zemlja postaje pravo demokratsko i otvoreno drustvo, a ne samo demokratija na papiru.


Katarina

Sjajan pogled na problem, kao i njegovo resenje. Sa autorom se slazem i smatram da bi i u praksi ovakva razmisljanja trebalo podrzati.


Bojan

U potpunosti se slazem sa iznetim predlogom. Nadam se da ce jednoga dana biti sproveden u delo, jer ovo je kljucni test za nasu zemlju da postane pravo demokratsko i otvoreno drustvo.


Kristina

Autor je dao jako dobro zapažanje o propustu u našem zakonu i slažem se da bi se otkanjanjm iste poboljšalo funkcionisanje institucije ombudsmana jer (iako to nije nužan uslov) smatram da će se na taj način efikasnije obezbediti njegov nepristrasan rad.


Milica

Odlican predlog, trebalo bi ga sto pre sprovesti u delo.


Dragana

super napisano :)


Jovana

U potpunosti se slazem s autorom teksta.


Mile Misic

U potpunosti se slazem sa autorom. Nezavisnost je jedan od osnovnih preduslova za funkcionisanje tzv. cetvrte grane vlasti.


Svetlana

Odličan plan. Srećno u ostvarenju.


MIljana

U potpunosti podrzavam predlog.


Zoran

U potpunosti se slazem sa autorom. Vreme je da se konačno instituciji ombudsmana da dovoljno kapaciteta i nezavisnosti u radu, kako bi mogla ispunjavati svoje obaveze.


Live

Jako dobro zapažanje. Slažem se da bi takav aganžman poboljšao rad institucije Ombudsmana.


Tamara

Slazem se sa iznetim predlogom. To bi ujedno bio i veliki podstrek za mnoge strucnjake koji su politicki neutralni.


Aleksandra

Slazem se sa autorom, tako bi se povecalo poverenje gradjana u ovu instituciju.


Danica

Delimično se slažem s predlogom i smatram da je to predlog koji političke elite treba da uvaže jer ce se time i poboljsati način na koji se štite ljudska prava u Srbiji, ali opet nepristrasnost će zavisiti i od same ličnosti koja obavlja tu dužnost i ova odredba neće garantovati nepristrasnost.


markec

Odlican tekst, vrlo pragmaticnog karaktera.


stefan

svidja mi se


Teodora

Smatram da je ovo jedan veoma pragmatičan teks koji treba uvažiti.


Ivanovic Milos

lepo receno..


danica

Slazem se sa autorom...


Mare

Potpuno se slazem sa autorom!


Jelena Otasevic

Smatram da bi bilo neophodno izvršiti izmene u Zakonu jer se on krši zbog rupa i nepravilnosti koje postoje. Međutim, sada se postavlja pitanje koliko se stranački neutralnih građana može naći i kada bi ih tražili lupom, jer situacja u zemlji diktira da morate da imate stranačku knjižicu kako biste dobili posao. Nažalost. Ja se u potpunosti slažem sa predlogom za izmenu, samo sam skeptična u vezi te stranačke neutralnosti.


Milica

Svaka cast autoru, odlican tekst! Potpuno prihvatljiv predlog za resenje iznetog problema! :)


Raduna

Dečko,sviđa mi se kako razmišljaš! Kao da si iz Vrčina:) Šalu na stranu, podržavam sve napisano.


Milica sh :)

Odlican tekst, svaka cast autoru! Potpuno prihvatljiv predlog za resenje iznetog problema.


DZmiljana

Zaista sjajan predlog. U potpunosti se slažem da ne trebaju biti članovi partije, pa se i nadam da će ga uvažiti.


Nislija

Treba nam vise ovakvih predloga.


Jelena

U potpunosti se slazem, predlog je odlican.


Yela

Slažem se sa autorom teksta. Da bi na pravi način Zaštitnik gradjana obavljao svoj posao neophodno je da bude nestranačka ličnost.


Milica

Predlog autora teksta je odlican, samo se trebaju pronaci odgovarajuce osobe koje bi ovo mogle sprovesti u delo i na taj nacin smanjiti korupciju!


M

podrzavam ideju, dobro zapazanje autora.


Bogi

dobro zapažanje i predlog, mada je pitanje dal je moguče bilo šta učiniti u ovoj državi koja je bazirana na političkim vezama tj stanačkom zapošljavanju.


Igor

Dobar predlog. Smatram da bi predlozene izmene doprinele nezavisnosti institucije.


Srđan R.

Malo troškova, dobar efekat - održiv. Samo napred. ;)


карагача

Сјајан предлог, у потпуности се слажем.


me

tacno tako!


Karagaca

Sjajan predlog, u potpunosti se slazem.


Ksenija

Smatram da je ovo odičan predlog. Bilo kakav dodir sa strankama,urušava poverenje u nezavisnost Ombudsmana. Podržavam...


Djordje Pejcic

Ovo se treba podržati. Predlog je ekstra.


Marko

Slazem se sa predlogom i u potpunosti ga podrzavam!


Snezana

Smatram da bi nepristrasna istraga, koju bi trebalo Zastitnik gradjana da obavlja, mogla biti ugrozena nekadasnjim partijskim angazmanom. Slazem se sa autorom teksta.


Tijana

Dopada mi se predlog,mada mislim da nepristrasnost zavisi i od same ličnosti koja obavlja duznost ombudsmana,a ne samo od njenog politickog angazovanja.


Стефан С.

Ово је идеално решење. Одмах да се пошаље у Народну скупштину и да се усвоји по хитном поступку.