Korupcija prilikom zapošljavanja

Svima su, pod jednakim uslovima, dostupna sva radna mesta

 

Veliki problem našeg društva jeste problem koji se javlja prilikom zapošljavanja, odnosno nepoštovanje Ustava Republike Srbije (član 60. stav 3), a to je: Svima su, pod jednakim uslovima, dostupna sva radna mesta.

Ovaj problem se može svesti pod pojam korupcije prilikom zapošljavanja, imajući u vidu značenje reči korupcija.

Da bi se rešio problem korupcije prilikom zapošljavanja nije potrebno donošenje dodatnih zakona. Jedino je potrebno da se obezbedi poštovanje Ustava.

Ministar rada može doneti Pravilnik u kome će pored postojećih uslova za zasnivanje radnog odnosa dodati i sledeće uslove:

- da je konkurs za osnivanje radnog odnosa objavljen u publikaciji “Poslovi“ Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ)

- da se konkursom unapred definiše način bodovanja kandidata

- da se obezbedi žalba NSZ-u na izbor kandidata

Ove uslove potvrđuje NSZ izdavanjem potvrde koja se prilaže prilikom prijavljivanja radnika na PIO fond.

Ovakvim Pravilnikom bi se jednostavno obezbedilo poštovanje Ustava bez dodatnih troškova, a korupcija prilikom zapošljavanja bi se svela na minimalni nivo.Ostavite komentar


Molimo vas unesite tražene informacije u sva navedena polja kako biste uspešno poslali komentar. Vaša email adresa neće biti objavljena ukoliko vaš komentar bude odobren od strane administartora. Komentari koji su uvredljivi ili u kojima je prisutan jezik mržnje neće biti odobreni.
Prevucite dugme na desno da biste omogućili slanje!
Otključaj


Komentari čitalaca


Alen

Problem prilikom zapošljavanje jeste što se za radna mestsa u javnim preduzećima i državnim institucijama ne objavljuju konkursi za posao, već se u radni odnos primaju ljudi po naređenju direktora. Na taj način se podstiče korupcija, krše prava garantovana Ustavom, a osobe koje su po stručnosti kvalitetnije nisu u mogućnosti da se žale na takva rešenja.


Katarina Nikolić

Ovo ustavom zagarantovano pravo je najjače "oružje" u rukama političara: manipulacija pravom na rad. Kod mene u opštini vlast određuje ko ima pravo da radi a ko ne. Jedini kriterijum je "čiji si".