Unapredjenje organske poljoprivredne proizvodnje

Uredba o subvencijama na osnovu Zakona o organskoj proizvodnji i prateceg Pravilnika

 

Ustanova koja treba da donese predloženu politiku ili na koju se odnosi problem?

Vlada Srbije – kroz implementaciju strategije odrzivog razvoja i Ministarstvo poljoprivrede kroz politiku za unapredjenje organske poljoprivredne proizvodnje (Uredba o subvencijama na osnovu Zakona o organskoj proizvodnji i prateceg Pravilnika).

 

Opis predloga javne politike? Cilj predložene politike? Odnos koristi i troškova predložene politike?

Trenutna javna politika za unapredjenje POLJOPRIVREDE ne uzima u obzir ekoloske principe i odrzivi razvoj. Naprotiv, forsira se intenzivna poljoprivredna proizvodnja koja podrazumeva upotrebu otrvova (vestackih djubriva, pesticida, herbicida) i time s jedne strane povecava prinos konvencionalne (stetne i otrovne) hrane, a sa druge strane unistava plodnost tla, otpornost biljnih i zivotinjskih vrsta. Neophodno je prilagoditi politiku poljoprivrede principima ekologije i odrzivog razvoja. To se moze uraditi tako sto ce se kao prioritet odrediti razvoj organske poljoprivrede, a kao kriterijum za podsticaje i subvencije odrediti kvalitet namirnica, kao i ekoloski i odrzivi pristup odgajanju biljaka i zivotinja. Jos 2010. godine, kroz jedan medjunarodni projekat (sa Holandjanima) uradjena je ozbiljna studija o agroekologiji, ali se iz te studije nisu „izvukli“ policy papiri i nije se preslo u primenu. Na tome treba raditi.Ostavite komentar


Molimo vas unesite tražene informacije u sva navedena polja kako biste uspešno poslali komentar. Vaša email adresa neće biti objavljena ukoliko vaš komentar bude odobren od strane administartora. Komentari koji su uvredljivi ili u kojima je prisutan jezik mržnje neće biti odobreni.
Prevucite dugme na desno da biste omogućili slanje!
Otključaj


Komentari čitalaca


Miroslav Jović

Organska poljoprivredna proizvodnja već postoji u Srbiji, ali njeni promoteri nisu najveći zemljoposednici. Njihov interes nije usmeren ka organskoj proizvodnji u poljoprivredi. Njihovo opredeljenje ka intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji sa upotrebom veštačkih djubriva, pesticida i herbicida (raznih otrova)sasvim je razumljivo jer je zasnovano na masovnoj proizvodnji za velike potrošače i time se dolazi do cilja - profita.Interesi najvećih zemljoposednika i šire društvene zajednice nisu isti, već dobrim delom suprotstavljeni, ako se gleda dugoročno. Buduće generacije u Srbiji, prateći dosadašnju praksu i uticaj najvećih zemljoposednika u Srbiji, unosiće u sebe zatrovanu hranu, ukoliko se ne primene ekološki principi i okviri koji definišu održivi razvoj. Mi današnji gradjani Srbije, moramo preuzeti svojim individualnim i grupnim političkim delovanjem (ne samo u danu izbora za republički parlament i opštinske/gradske skupštine)odgovornost za osnov budućeg života - poljoprivredne proizvode tj. hranu. Na nama je da već danas, kao potrošači (sa velikim svotama dinara koje dajemo za hranu svakodnevno, kroz velike trgovačke lance koji nisu u našem vlasništvu već velikog inostranog kapitala) utičemo na opravdanost zahteva za subvencije, kako ih je definisala autorka teksta. Kvalitet namirnica, koje su izašle iz organske poljoprivredne proizvodnje, treba da podstakne razdeobu interesnih grupa, kako bi se moglo videti ko istinski stoji na tom ekološkom stanovištu, a ko pravi mimikriju (radi ostvarivanja profita) na tržištu poljoprivrednih proizvoda, kao što je ovo u Republici Srbiji. Ovim napisom ističem potrebu aktiviteta, sa jedne strane Vlade R.Srbije i nadležnog ministarstva, a sa druge strane individualnih potrošaća kao i njihovih asocijacija. Novoformirana Vlada svojim aktivitetom u prvih 100 dana pokazaće kojim putem će krenuti, kada je opredeljenje za ili protiv ovakvih ekoloških standarda i održivog razvoja u poljoprivredi. Ostaje da se vidi kuda ćemo mi kao potrošači krenuti, pošto su u našim glavama odluke, a u našim džepovima sredstva - novac- kojim možemo podržati dalji razvoj organske poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.