Saobraćaj kao glavni zagadjivač

kontrola vozila kao rešenje

 

Ustanova koja treba da donese predloženu politiku ili na koju se odnosi problem?

Ministarstvo životne sredine

Poznato nam je koliko motorna vozila, a posebno neki kamioni i autobusi, zagađuju vazduh koji udišemo. Ne znam kako mnogi od njih prolaze tehnički pregled, ali kad vidim oblak dima koji ostaje za njima, jasno mi je da u uređenim zemljama takva vozila ne bi smela da izađu na ulicu. Ako već hoćemo da uđemo u Evropsku Uniju, trebalo bi da počnemo da primenjujemo njihove propise.

 

Opis predloga javne politike? Cilj predložene politike? Odnos koristi i troškova predložene politike?

Predlažem da se donese zakon kojim bi se vlasnicima motornih vozila koja izbacuju previše otrovnih gasova, zabranilo da takva vozila registruju, odnosno upotrebljavaju, dok im kvalitet izduvnih gasova ne svedu u dozvoljene okvire. S obzirom da policija ima druge probleme, a i svaki čas štrajkuju, kontrolu gasova treba prepustiti građanima. Zahvaljujući tome što mnogi imaju digitalne fotoaparate, ili mobilne telefone sa kamerom, treba omogućiti ljudima da, kad ouče vozilo koje previše dimi, fotografišu to vozilo (obavezno treba da se na snimku vidi i registarska tablica), i da tu sliku pošalju nadležnom organu. Vlasniku vozila bi tada trebalo poslati poziv na kontrolu gasova. Ako kvalitet gasova nije zadovoljavajući, vozilo treba isključiti iz saobraćaja, i vlasnika kazniti. Deo kazne poslati građaninu koji je problem prvi oučio – tako će se i stanovništvo stimulisati da brine o opštem dobru.Ostavite komentar


Molimo vas unesite tražene informacije u sva navedena polja kako biste uspešno poslali komentar. Vaša email adresa neće biti objavljena ukoliko vaš komentar bude odobren od strane administartora. Komentari koji su uvredljivi ili u kojima je prisutan jezik mržnje neće biti odobreni.
Prevucite dugme na desno da biste omogućili slanje!
Otključaj


Komentari čitalaca


Za ovaj članak još uvek nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.