Nastavni program i ocenjivanje nastavnickog kadra

Način razmisljanja i učenja put do uspešnih Pisa testova

 

Ustanova koja treba da donese predloženu politiku ili na koju se odnosi problem?

Ministarstvo obrazovanja.

Svedoci smo slabog uspeha naših učenika na Pisa-testiranjima. Smatram da je problem u nastavnim programima. Udžbenici su preobimni, pisani su sa previše detalja koje đaci ne mogu da zapamte. U školama se više ceni memorisanje nego razmišljanje. Pokušavajući da zapamte nevažne informacije, deca ne upamte ono što je bitno.

Drugi problem je što nastavnike niko ne ocenjuje. Mislim da je neophodno da barem jednom godišnje učenici dobiju priliku da ocene rad svojih nastavnika, kao i da napišu šta im zameraju, a šta im se sviđa. Na osnovu ovih ocena trebalo bi i korigovati plate nastavnika. Nije u redu da jednako budu nagrađeni i kvalitetni i oni drugi predavači.

 

Opis predloga javne politike? Cilj predložene politike? Odnos koristi i troškova predložene politike?

Predlažem da se udžbenici prave po ugledu na zemlje u kojima su Pisa-testovi pokazali najbolje rezultate. Decu treba naučiti da razmišljaju, a ne da bubaju nepotrebne podatke. Ako autori domaćih udžbenika ne znaju kako knjiga iz koje se uči treba da izgleda, neka prepišu od onih koji to znaju.

U doba kompjutera decu treba naučiti da se služe njima, pa će lako da pronađu podatak koji im je potreban. Nema potrebe da pamte koliko je tenkova uništeno u Kurskoj bici, osim ako se ne školuju za profesionalne takmičare u kvizovima!

Cilj mog predloga je da se deca nauče da razmišljaju i da koriste računare. Ukupan broj časova ne treba povećavati, već smanjiti. Fond časova iz hemije, istorije, geografije i biologije ja bih smanjio, a povećao bih broj časova iz informatike.Ostavite komentar


Molimo vas unesite tražene informacije u sva navedena polja kako biste uspešno poslali komentar. Vaša email adresa neće biti objavljena ukoliko vaš komentar bude odobren od strane administartora. Komentari koji su uvredljivi ili u kojima je prisutan jezik mržnje neće biti odobreni.
Prevucite dugme na desno da biste omogućili slanje!
Otključaj


Komentari čitalaca


Za ovaj članak još uvek nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.