Prekvalifikacija

stimulacija preduzeća za pomoć u prekvalifikaciji radne snage

Ustanova koja treba da donese predloženu politiku ili na koju se odnosi problem?

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja

Nacionalna služba za zapošljavanje

 

Opis predloga javne politike? Cilj predložene politike? Odnos koristi i troškova predložene politike?

OPIS PREDLOGA JAVNE POLITIKE: Postavljanje modela koji bi omogućavao nezposlenima prijavljenim u nacionalnoj službi za zapošljavanje prekfalifikaciju po sledećem modelu. Svaka zanatska radnja koja je zainteresovana da zaposli nekog ko nije kvalifikovan za njihovu delatnost dobijala bi stimulaciju od godinu dana tako što za zaposlenog ne bi plaćali poreze i doprinose. Nakon godinu dana praktičnog rada u školi koja obrazuje profesionalni profil zaposleni bi polagao ispiti (o trošku države) koji bi se sastojao od teretskog dela obrazovanja za profil koji je radio kao nekfalifikovani radnik. Nakon toga sticao bi diplomu zanata, odnosno postajao kvalifikovan u struci u kojoj je radio.

 

CILJ PREDLOŽENE POLITIKE: Ovim modelom obrazovne politike bio po pojednostavljen proces kvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja. S druge strane bi se sektor malih i srednjih preduzeća motivisao da poboljša svoje kapacitete. Treća strana priče je da bi zaposleni koji već godinama rade kao nekfalifikovani radnici (konobari npr.) mogli svoje stečeno zvanje da ozvaniče i prošire svoje profesionalne mogućnosti.

 

ODNO SKORISTI I TROŠKOVA PREDLOŽENE POLITIKE:Nezaposlenost je jedan od ključnih problema i modernog društva i stimulacija države već postoji. Rigidni obrazovni sistem ograničava mnoge koji se bave određenim zanatima da steknu školsku spremu. Zanatske škole nastavile su da rade po sistemu „opšteg obrazovanja“ sa svega nekoliko uskostručnih predmeta.

Pojednostavljivanje sistema polaganja zanatskih ispita bi dalo više kvalifikovanih za deficitarna zanimanja na tržištu rada.Ostavite komentar


Molimo vas unesite tražene informacije u sva navedena polja kako biste uspešno poslali komentar. Vaša email adresa neće biti objavljena ukoliko vaš komentar bude odobren od strane administartora. Komentari koji su uvredljivi ili u kojima je prisutan jezik mržnje neće biti odobreni.
Prevucite dugme na desno da biste omogućili slanje!
Otključaj


Komentari čitalaca


Za ovaj članak još uvek nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.