Osnovno obrazovanje

Dokumentovanje procesa nastave

 

Opis problema

Osnovno obrazovanje je neefikasno. Na osnovu domaćih i stranih istraživanja, učenici osnovnih škola ne stiču neophodni minimum znanja. U legitimnoj nameri da zaštiti učenike, država je možda dovela nastavnike u nezavidan položaj. Skandalozne stvari dešavaju se iza zatvorenih vrata učionica. Roditelji su pomireni sa time da «škola kvari decu». Za ovakvo stanje u obrazovanju nastavnici svaljuju krivicu uglavnom na roditelje, a roditelji na nastavnike. Nema efikasnog sistema kažnjavanja i nagrađivanja, ni učenika ni nastavnika.

Rezultat su: loši đaci i kasnije loši ljudi.

 

Opis rešenja

Uvođenje video nadzora nastave i čuvanje audio/video arhive časova, moglo bi doprineti transparentnosti u sprovođenju nastave. Na ovaj način bi se obe strane, i učenici i nastavnici, zaštitile od nesavesnog i nedozvoljenog postupanja druge strane. Disciplinski postupci bi se pojednostavili, a svi učesnici u nastavi bi se ponašali odgovornije.

Za teže prekršaje trebalo bi uvesti novčano kažnjavanje nastavnika, ali i roditelje učenika (na primer u prekršajnom postupku), čime bi se u sistem obrazovanja uvela odgovornost roditelja.

U tehnički naprednijoj verziji ove politike, roditelji bi putem internet video linka mogli da nadgledaju nastavu i ponašanje svoje dece u školi.

Na ovaj način, putem transparentnosti, preuzimanja odgovornosti i efikasnog sistema sankcionisanja, brzo i efikasno bi se podigao opšti kvalitet nastave, kao i bezbednost učenika i nastavnika, a konačni cilj bio bi - kvalitetnije osnovno obrazovanje. Ostavite komentar


Molimo vas unesite tražene informacije u sva navedena polja kako biste uspešno poslali komentar. Vaša email adresa neće biti objavljena ukoliko vaš komentar bude odobren od strane administartora. Komentari koji su uvredljivi ili u kojima je prisutan jezik mržnje neće biti odobreni.
Prevucite dugme na desno da biste omogućili slanje!
Otključaj


Komentari čitalaca


vladimir

sjajna ideja, mislim da bi ovo pomoglo u zastiti nastavnika takodje...i stvaranja detaljnije slike sa cime se sve susrecu, a mozda bi se i deca dugacije ponasala kada bi znala da ih roditelji posmatraju.


Pera

Sjajno! Deca bi se mogla zastititi od pojedinih neukih i bahatih prosvetnih radnika.