Reforma šalterskog sistema

Šalterski službenici kao glavni faktor lošeg upravljanja

 

Opis problema

Nije nepoznanicada je odlazak na šalter veoma fustrirajuće iskustvo: dugo traje, šetnja od šaltera do šaltera, nepotpuna dokumenta, potrebna dokumenta se traže na više šaltera u različitim ustanovama.

Pojava šaltera i osoblja koje informišu građane o potrebnim dokumentima svakako smanjuje ovaj problem, kao i najavljeno uvođenje centralnog registra.

Međutim, dobar deo odgovornosti za ovakvo stanje je u nedodirljivosti šalterskih službenika.

službenik je često nezainteresovan da pomogne građaninu jer:

- snosi sankcije ako to ne učini ili učini traljavo

- službenik ne može dobiti otkaz na osnovu (ne)učinka

- građanin ima slabu ili nikakvu mogućnost žalbe

 

Predlog rešenja

Predlažem uvođenje kaznenih poena službenicima slično kaznenim poenima pri saobraćajnim prekršajima:  jedan poen je samo opomena, određeni broj poena je i novčana kazna (odbija se od plate), ako se nakupi previše poena – otkaz uz gubitak prava rada u javnoj službi.

Poeni bi mali period važenja (godninu dana recimo), posle čega se opraštaju. Pri početku primene bi se davali samo usmeni poeni, dok se edukacija ne sprovede. Kontrola bi bila kao i svaka druga – inspektor u civilu ili po principu GSP-a (ovlašćeno lice koje se periodično zapošljava radi kontrole), i po prijavi građana.

Trošak sprovođenja ovog rešenja bi se mogao znatno smanjiti korišćenjem iskustava, logistike i tehnologije iz MUP-a odnosno saobraćajne policije: softver sigurno već postoji, treba ga samo modifikovati. Kodeks dobre uprave takođe već postoji – samo mu treba dodeliti poene. Najproblematičniji deo jeste zabrana rada u javnoj službi jer podrazumeva da sve javne službe imaju uvid u “crni” spisak.

Skrivena dobrobit bi bila višestruka: loši službenici bi morali da se poprave, dobri bi izgubili faktor demotivacije (on ništa ne radi, što bih se ja ubijao od posla?), građani bi dobili osećaj veće moćiOstavite komentar


Molimo vas unesite tražene informacije u sva navedena polja kako biste uspešno poslali komentar. Vaša email adresa neće biti objavljena ukoliko vaš komentar bude odobren od strane administartora. Komentari koji su uvredljivi ili u kojima je prisutan jezik mržnje neće biti odobreni.
Prevucite dugme na desno da biste omogućili slanje!
Otključaj


Komentari čitalaca


Za ovaj članak još uvek nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.